Verspaner (CNC)

Verspaner (CNC)

 
Je kunt bij Techniek Academie Brabant de opleiding verspaner (niveau 2) en allround verspaner (niveau 3) volgen. Beide opleidingen duren twee tot drie jaar. De opleidingen beginnen in augustus. Als verspaner ga je aan de slag bij een bedrijf dat producten maakt uit bijvoorbeeld staal, gietijzer of kunststof.

Verspaner
In deze opleiding leer je om producten te maken met complexe, computergestuurde bewerkingsmachines (CNC-machines). Met deze machines kun je verschillende verspanende technieken toepassen, zoals draaien, frezen en boren. Dit doe je op materialen als staal, aluminium of kunststof. Verspanen is heel nauwkeurig werk. In de opleiding leer je alles over materiaalsoorten en over gereedschappen. Ook leer je hoe je een werktekening maakt, een werkstuk opspant en hoe je met de CNC-machine werkt. Aan het eind van de opleiding ben je een echte vakman. Wil je weten wat het beroep inhoudt? Bekijk de video.

Film-Verspaner

Allround verspaner

Als allround verspaner leer je niet alleen de machines te bedienen, je leert ook om programma’s te schrijven en installeren. Dit doe je met behulp van DIN ISO of CAD/CAM-programmeertechnieken. Daarvoor heb je ruimtelijk en technisch inzicht nodig. Je kunt abstract denken en zelfstandig werken. Als allrounder denk je ook mee over het maken van nieuwe producten. Je bedenkt oplossingen bij problemen en vragen over het ontwerp. In dit filmpje zie je wat het beroep inhoudt.

Film-Allround verspaner

Vakken

Behalve vakgerichte lessen volg je ook de vakken Nederlands en rekenen/wiskunde.

Vooropleiding
  • Voor de opleiding verspaner heb je diploma vmbo-basisberoepsgerichte leerweg op zak
  • Om aan de opleiding allround verspaner te beginnen, ben je in het bezit van het diploma verspaner, een diploma vmbo kader, gemengde of theoretische leerweg of een overgangsbewijs havo 3 naar havo 4.